Linda Meiden juni 2016: meiden die bijna overleden zijn door de pil

Juni 2016 publiceert het magazine Linda Meiden zes interviews met jonge vrouwen die bijna overleden zijn als gevolg van gebruik van de pil. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SIN-NL als beheerder van www.gevarenvandepil.org.

Tekst: Laura van den Burgt
Fotografie: Robin Depuy
Styling: Siriane Hunia
Visagie: Magdalena Loza
Bron: Linda Meiden zomer 2016, pp. 87-93

Klik op de ingescande afbeelding voor een vergroting.

Linda juni 2016 artikel pil p 87

Dunja (22) – Bloedprop in hersenen

Linda juni 2016 artikel pil p 88

Nicky (22) – Longembolie

Linda juni 2016 artikel pil p 89

Leomara (25) – Verstopte longslagaders

Linda juni 2016 artikel pil p 90

Lotte (22) – Longembolie

Linda juni 2016 artikel pil p 91

Lyze (27) – Trombose in been

Linda juni 2016 artikel pil p 92

Devi (20) – Bloedprop in hersenen

Linda juni 2016 artikel pil p 93

Gebruik Diane-35-pil gehalveerd

Het gebruik van de Diane-35-pil is is sinds de ophef over het tromboserisico de afgelopen maanden gehalveerd. Daarentegen zijn voorschrijvingen van eerste uitgifte van tweedegeneratiepillen gestegen.

In januari werd de pil nog zo’n 46 duizend keer verstrekt, in mei gebeurde dat nog zo’n 25 duizend keer. Dat meldt de website Stichting Farmaceutische Kengetallen.

Lees verder op ArtsenNet.nl »

Dertien meldingen van doden anticonceptiepil

Dertien vrouwen in Nederland zijn mogelijk overleden door bijwerkingen van hun anticonceptiepil. Deze meldingen komen boven op de 11 meldingen die al bekend waren over sterfgevallen van gebruiksters van de Diane-35-pil. Het gaat hier om de zogenoemde derde en vierde generatie anticonceptiepillen. Dat maakte het bijwerkingencentrum Lareb dinsdag bekend.

De sterfgevallen deden zich voor tussen 1996 en eind vorig jaar.

Lees verder op Skipr »

Deadly risk of pill used by 1m women

Britains medication watchdog urges 60.000 gp’s to warn women of risks of 3rd generation anticonception pills: Evra Patch, Femodene, Gedarel, Katya, Marvelon, Mercilon, Millinette, Sunya, Triadene, Yasmin and Yaz.

A million women who take Britain’s most popular contraceptive pills are to be told they risk developing potentially fatal bloods clots.

All GPs have been ordered to warn patients that taking some of the bestselling brands of birth control tablets – including Yasmin, Femodene and Marvelon – means they are nearly twice as likely to suffer blood clots compared to those who use older varieties.

Scientists have found so-called third-generation contraceptives caused 14 deaths a year in France – and now doctors in the UK have been ordered to alert women to the alarming dangers.

Read more at the Daily Mail »

Doet medicijnwaakhond CBG zijn werk?

Derde- en vierde generatie -anticonceptiepillen moesten de standaard tweede generatiepil in de jaren ’80 vervangen. Lichtere pillen met minder hormonen, zoals Diane 35, Marvelon en Yasmin, leken gezonder, maar kenden één groot nadeel: een extra verhoogd risico op trombose, stolselvorming in het bloed. Met ernstige gevolgen, soms zelfs dodelijke.

Waarom blijven die pillen op de markt terwijl deskundigen al jaren zeggen dat ze ernstige bijwerkingen hebben? Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) moet waken over de veiligheid van onze geneesmiddelen. Maar gebeurt dat eigenlijk wel?

Beluister Argos over het toenemend aantal meldingen van dodelijke slachtoffers van de anticonceptiepillen.

Ook dodelijke bijwerking Nuvaring

De Nuvaring kan trombose (bloedstolsels) als bijwerking hebben ANP
Voor het eerst is er melding gemaakt van de dood van een vrouw mogelijk als gevolg van het gebruik van de Nuvaring. Net als de anticonceptiepil Diane35 kan de Nuvaring trombose (bloedstolsels) als bijwerking hebben. Sommige mensen overlijden aan de gevolgen daarvan.

Het programma Argos meldt dat het aantal meldingen over de bijwerkingen van anticonceptiemiddelen is toegenomen. Op basis van gegevens van Lareb, het bijwerkingencentrum voor geneesmiddelen, meldt Argos dat na het gebruik van Diane35 40 vrouwen zijn overleden. Na het slikken van Marvelon stierven 22 vrouwen, bij het middel Yasmin 14. De doodsoorzaak kan liggen in de bijwerkingen van de anticonceptie.

Eerder werd gedacht dat 27 vrouwen na het gebruik van Diane35 overleden. Tot 2013 kreeg Lareb nauwelijks meldingen over deze medicijnen. De meldingen betreffen overlijdens tussen 1987 en 2013.

Lees meer op NOS »

Diane-35 niet vergoed & enkel voor acné en overbeharing

De Diane-35-pil wordt niet meer vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) woensdag 4 dec. 2013 bekendgemaakt. Vrouwen van 21 jaar en ouder die anticonceptiepillen slikken, krijgen die al sinds 2011 niet meer vergoed.

Na overleg met deskundigen bleek echter dat ook deze pil in de praktijk vooral als -gratis- anticonceptie werd gebruikt. Schippers wil daar vanaf en vergoedt de Diane-35-pil niet meer.

Lees verder op Nu.nl »

Zembla: Mogelijk meer doden door pil Diane-35

Zeker 27 vrouwen in Nederland zijn mogelijk overleden aan de bijwerkingen van de omstreden pil Diane-35. 

Dat meldt het documentaireprogramma Zembla donderdagavond 24 okt. 2013 . De makers baseren zich op gegevens van het bijwerkingencentrum Lareb. In mei 2013 was nog sprake van 18 doden.

Diane-35 kwam in 1987 op de markt. De pil is nog steeds op de markt en is bedoeld als middel tegen acne en overbeharing. Eerder werd de pil ook voorgeschreven als anticonceptiemiddel, ook al was het daar helemaal niet voor toegestaan. De pil kwam begin dit jaar in opspraak toen enkele sterfgevallen in Frankrijk naar buiten kwamen. De vrouwen kregen bloedklonters na het slikken van de pil.

Bij elk geneesmiddel moeten artsen en apothekers ernstige bijwerkingen doorgeven aan Lareb. Sommige slachtoffers van Diane-35 stierven al jaren geleden, maar pas in maart kreeg Lareb de eerste melding daarvan, aldus Zembla.

Gemeld
Lareb erkent in Zembla dat er niet genoeg wordt gemeld. ”Wij hadden er misschien meer achteraan kunnen gaan, maar het is ieders verantwoordelijkheid. De arts had kunnen melden, zorgverleners en patiënten. Het bewustzijn dat er kan en ook moet worden gemeld is helaas nog onvoldoende”, zegt directeur Agnes Kant. Ook het Nederlands Huisartsen Genootschap wil dat artsen vaker klachten doorgeven.

Bekijk de aflevering »